Scandinavisch wonen! 10 Tips voor een Scandinavisch interieur

Donderdag 01-08-2024
Scandinavisch wonen! 10 Tips voor een Scandinavisch interieur

Ben je iemand die houdt van een licht, strak en minimalistisch interieur? Dan is het Scandinavische design precies wat je zoekt. De Scandinavische inrichting staat bekend om de eenvoud en functionaliteit. Ook wordt er veel gebruikgemaakt van neutrale kleuren en natuurlijke materialen wat zorgt voor rust. We geven je 10 tips om jouw interieur helemaal Scandic proof te maken.

Kleurenpalet Scandinavisch

Tip 1. Neutrale kleuren

In een Scandinavisch interieur staan neutrale kleuren centraal. Dit heeft ermee te maken dat de winters in Scandinavië erg donker zijn, door te kiezen voor neutrale kleuren zorgen ze voor een lichte en rustige sfeer. Denk hierbij aan veel witte tinten, lichtgrijs en beige. Er kan gekozen worden voor neutrale kleuren op de muren, maar ook kan het gebruikt worden bij meubels en accessoires.

Tip 2. Natuurlijke materialen 

Neutrale kleuren worden vaak gecombineerd met natuurlijke materialen in een Scandinavisch interieur. Vooral hout is een materiaal dat heel veel terugkomt in een Scandinavische inrichting door de warme uitstraling. Vaak wordt er gekozen voor lichte kleuren hout om zo de lichte ruimtes te behouden. Er kan gekozen worden voor meubels met een houten onderstel of bijvoorbeeld houten wandpanelen. Naast hout zijn ook materialen zoals rotan, jute en riet veelvoorkomend in deze stijl.

Setting 1 1 Karla 6 zits Haley rustic oak 60
Setting 1 1 Karla 6 zits Haley rustic oak 30

Tip 3. Natuurlijk licht

Natuurlijk licht is erg belangrijk bij een Scandinavisch interieur, aangezien het daar een lange periode van het jaar donker is. Door gebruik te maken van grote ramen en lichtdoorlatende gordijnen creëer je een lichte ruimte. Linnen gordijnen in de kleuren off white en beige staan goed in een Scandinavisch interieur.

Tip 4. Planten

Een Scandinavisch interieur staat bekend om eenvoudige en rustige ruimtes. Om deze ruimtes wat aan te vullen wordt er vaak gebruikgemaakt van planten. Door het groen toe te voegen krijgen de ruimtes meer kleur en daarnaast is het goed voor de luchtkwaliteit in huis. Om de rust te bewaren kan er gekozen worden voor een aantal grote planten. Hierbij is het mooi om gebruik te maken van potten in neutrale kleuren zoals beige, lichtgrijs of off white.

Scihome Setting 2 2 Karla 3 zits Thomas black oak 150 180cm 49

Tip 5. Gezellige verlichting

Door de donkere periodes in Scandinavië wordt er aan de hand van verlichting een gezellige sfeer gecreëerd. Er wordt al veel gebruik gemaakt van grote ramen wat zorgt voor veel licht, maar door warme sfeerverlichting en kaarsen toe te voegen is het ook in donkere tijden sfeervol verlicht in huis. Denk hierbij aan linnen lampenkappen en kleinere tafellampen in plaats van grote plafondverlichting.

Tip 6. Mix en match 

Het combineren van verschillende materialen, kleuren en texturen wordt steeds populairder. Denk hierbij aan het combineren van bijvoorbeeld hout en stof. Ook in een Scandinavisch inrichting kan dit zeker worden toegepast. Het zorgt voor een speels interieur, terwijl de rust bewaard blijft. Dit kan op veel meubelstukken worden toegepast. Een mooie fauteuil met een houten onderstel en stoffen bekleding past bijvoorbeeld perfect in een Scandinavisch interieur.

Tip 7. Strakke lijnen

Om de ruimtes zo clean mogelijk te houden wordt er gebruik gemaakt van meubels met strakke lijnen en een eenvoudig design. Hierdoor blijft het een rustige omgeving waar de focus ligt op eenvoud.

Setting 3 2 isa 3 zits Louise mintgroen Ray black oak 150cm Ray white oak 150cm 126
Setting 3 2 isa 3 zits Louise mintgroen Ray black oak 150cm Ray white oak 150cm 131

Tip 8. Eenvoud

Bij een Scandinavische inrichting draait het vooral om eenvoud. Zo wordt er geen gebruik gemaakt van uitbundige kleuren of eyecatchers. De rust staat centraal bij deze stijl. Door de rust te creëren wordt er vaak gebruikgemaakt van simpele accessoires, maar het is ook zeker mogelijk om de muren kaal te houden. Hierdoor ontstaat er een minimalistisch interieur.

Tip 9. Functioneel

De meubels in een Scandinavische inrichting zijn vooral functioneel. De meubels moeten niet alleen mooi zijn maar ook praktisch, comfortabel en functioneel. Denk hierbij aan verschillende opbergruimtes of multifunctionele meubels zoals elementenbanken.

Setting 3 1 Isa 3 zits Mia hocker terracotta Thomas rustic oak 150 180cm 71

Tip 10. Opgeruimde ruimtes

Opgeruimde ruimtes zijn erg belangrijk bij een Scandinavische inrichting. Deze stijl staat bekend om zijn serene uitstraling en dit wordt gecreëerd door spullen om te ruimen in opbergruimtes.

Het Scandinavische design is niet voor niets enorm geliefd. Met behulp van deze 10 tips tover je je interieur om naar de Scandinavische stijl. Wij hebben een uitgebreid assortiment aan Scandinavische producten die je helpen bij het inrichten. Laat je inspireren door ons aanbod en maak van je huis een sfeervol en uitnodigend thuis.

 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd
* Verplichte velden