Een warm en luxe gevoel in huis: 10 tips voor het integreren van velvet in je interieur

Maandag 01-07-2024
Een warm en luxe gevoel in huis: 10 tips voor het integreren van velvet in je interieur

Vind je velvet meubels gaaf, maar weet je niet hoe je de ‘velvet chique’ look zou kunnen toepassen bij jou thuis? Er zijn veel verschillende manieren waarop je dit kunt doen en nee, het hoeft zeker niet ‘over the top’ te zijn als dit niet bij je past. Er zijn zoveel verschillende soorten en kleuren velvet meubels dat ze in hele verschillende interieurstijlen echt kunnen shinen! Benieuwd hoe je gezelligheid in jouw interieur brengt met velvet? Lees dan onze 10 tips voor het integreren van velvet in je interieur.

Memphis hoekbank rechts 5

Velvet, ook wel bekend als velours of fluweel, is een perfecte meubelstof omdat de stof zacht aanvoelt en een luxe uitstraling creëert in je interieur.

De fijn geweven, licht glimmende stof met zachte haartjes op het oppervlak zorgt voor een warme sfeer en de meubels nodigen uit om op te gaan zitten en te genieten. Ook is de stof slijtvast en makkelijk te onderhouden. Velvet meubels worden dan ook veel gebruikt in restaurants of hotels die graag een chique ervaring willen bieden.

Inspiratie velvet meubelen8

Tip 1: Begin klein 

Als je al helemaal comfortabel bent met de velvet chique look in jouw huis, dan is deze tip niet voor jou. Maar vind je het spannend om meteen alles te veranderen en wil je de velvet look eens voorzichtig uitproberen? Begin dan eens met subtiele accenten, zoals velvet kussens, plaids of een opvallend velvet lampenkapje. Voordat je een investering doet, kun je zien wat velvet doet in jouw woonkamer of andere ruimte in huis.

Vind je de velvet accenten tof, maar twijfel je nog steeds om een velvet bank te kopen of meteen allemaal velvet stoelen rondom de eettafel te zetten? Met alleen een mooie velvet fauteuil als statement, geef je je woon- of slaapkamer al een upgrade op een subtiele manier.

Barkruk koper frenkie

Tip 2: Speel met felle kleuren 

Je kunt echt alle kanten op met velvet meubels. Ben je fan van de colour blocking trend? Denk dan eens aan diepe, volle kleuren als donkerblauw, groen en fuchsia roze, bijvoorbeeld in contrast met een wat lichter interieur.

Voor een wat meer retro look zou je kunnen kiezen voor verschillende tinten groen, blauw of roze. Als je fan bent van een jungle-sfeertje, combineer dan groen met een warme tint als mosterdgeel of koper. De mogelijkheden zijn eindeloos als je graag een beetje kleur toevoegt in je interieur, en velvet meubels zijn hier echt perfect voor!

Tip 3: Vergeet de pastel- en neutrale kleuren niet 

Velvet meubels zijn verkrijgbaar in allerlei soorten kleuren, waardoor er voor iedereen wel wat wils bij zit. De zachte en luxe stof komt namelijk ook heel goed tot zijn recht in zachte en neutrale kleuren zoals beige, taupe, antraciet of zwart.

Vind jij velvet een geweldige stof, maar zijn die opvallende kleuren echt niet je ding, geen probleem! Je kunt prima kiezen voor een fancy zwarte velvet bank of fauteuil en eventueel een leuke kleur terug laten komen in de accessoires. Vergeet ook de pastelkleuren niet. In een interieur met neutrale kleuren kan een licht roze velvet fauteuil nét dat beetje extra toevoegen.

Discovery Banners Midfunnel Fauteuils 1200x1200px 0000s 0009 Midfunnel Fauteuils 8
Discovery Banners Midfunnel Barkrukken 1200x1200px 0000s 0000s 0005 Midfunnel 3 Barkrukken Keukenstudio 55
UGC Bank Memphis
10 Jarig jubileum Livin24 Velvet Detailfotos 1

Tip 4: Less is more 

Ook dit geldt misschien niet voor iedereen. Ben jij helemaal fan van de luxe uitstraling van velvet en word je er gewoon heel blij van deze zachte stof overal terug te laten komen? Wij houden je zeker niet tegen.

Maar je interieur heeft soms helemaal niet veel nodig. Met één opvallend velvet meubel kun je al een complete metamorfose aan je ruimte geven. Door het bijvoorbeeld alleen bij een mooie velvet bank te houden, maak je echt een statement in jouw woonkamer, zonder dat het ‘over the top’ wordt.

Bronx71 velvet hoekbank vegas groen links rechts

Tip 5: Mix texturen voor een speels effect 

Velvet staat bekend om zijn zachte textuur die bijdraagt aan het zitcomfort en de warme uitstraling van een meubel. Om dit te versterken kun je verschillende andere zachte stoffen of texturen met je velvet meubel combineren. Door het mixen van texturen creëer je balans en blijft je interieur visueel interessant.

Om het luxe gevoel te versterken, kun je kiezen voor zachte, lichtere stoffen zoals linnen en zijde. Creëer een gezellige sfeer met de kussens en kleedjes die je op de bank legt. Durf je nog verder te gaan in het versterken van het chique gevoel? Denk dan aan super comfy stoffen als bouclé of kunstbont of verzacht je muur door gebruik te maken van velours of ‘flock’ behang.

Tip 6: Combineer met hout 

Hout is een populair materiaal omdat het lang meegaat en een prachtige, natuurlijke uitstraling heeft. Ben je niet overtuigd van de moderne velvet chique look waar metalen items een grote rol spelen, probeer dan eens de combinatie met houten meubels en accessoires! Hiermee kun je bijvoorbeeld een perfecte vintage of romantische look creëren.

Houd je van felle kleuren in je interieur, dan werkt het heel goed om hier wat donkerdere houten items bij te combineren. Hebben jouw velvet meubels of accessoires wat lichtere kleuren of patroontjes? Dan kun je beter voor lichtgekleurd hout gaan. Vergeet ook niet om met andere natuurlijke items te werken zoals rotan of planten met mooie bladeren die je ruimte opfleuren.

Palermo corner sofa beige 12
Discovery Banners Eetkamerstoelen 1200x1200px 0002 DSC09162
Barkruk Frenkie Eva van Dillen 1

Tip 7: Contrasterende materialen 

Is die moderne velvet chique look juist wel wat je zoekt? Zet dan de zachtere materialen aan de kant en zoek het contrast op! Door te kiezen voor accenten in metaal of glas, zorg je ervoor dat je interieur een chique, maar tegelijk moderne look krijgt.

Met contrasterende materialen creëer je diepte. Door strakke en scherpe lijnen zorg je ervoor dat je velvet meubels er allesbehalve ouderwets uitzien. Voor een wat stoerdere of industriële look ga je voor robuust of geborsteld metaal. Als je toch die echte luxe wilt uitstralen, ga dan juist voor alles wat glimt en jouw huis een echte ‘hotel chique’ uitstraling geeft!

Discovery Banners Eetkamerstoelen 1200x1200px 0014 DSC00274 5 1

Tip 8: Gebruik de ton-sur-ton trend 

Dit is een hele belangrijke tip voor iedereen die het spannend vindt om een (gekleurde) velvet bank aan te schaffen. Ben je bang dat jouw statement item toch te veel de aandacht trekt? Zorg er dan voor dat je een rustiger kleurenpalet toepast in de ruimte. Als je in de kleur op de muren een tint gebruikt die dichtbij die van je meubel ligt, creëer je een rustig geheel.

 

Door ook in andere items verschillende tinten van dezelfde kleur te laten terugkomen, gaat jouw velvet meubel echt op in de ruimte en gaat de aandacht veel meer naar de verschillende texturen die je gebruikt. Het is dan nóg interessanter om te spelen met verschillende materialen en stoffen.

Discovery Banners Midfunnel Fauteuils 1200x1200px 0000s 0008 Midfunnel Fauteuils 10 2

Tip 9: De luxe uitstraling van zilver of goud 

Velvet stoffen zijn heel goed te combineren met zilveren of gouden items of luxe, glimmende stoffen.Het kan met grote items zoals een salontafel of lamp met gouden look, maar ook veel subtieler met fotolijstjes of kaarsenhouders. Let er wel op welke sfeer je het liefst in je interieur wilt in je keuze voor zilver of goud.

Zilver kan zowel met zachtere en koudere kleuren (beige, blauw, zwart) als in contrast met warmere kleuren velvet stof als groen of koper. Wil je liever een warme uitstraling in je interieur? Ga dan voor goudkleurig metaal of vergelijkbare warme tinten zoals roségoud of koper in je accessoires. Ook in combinatie met zachte kleuren als beige en koudere kleuren als grijs en blauw kunnen gouden items echt de show stelen!

Tip 10: Onderhoud van je velvet meubel 

Om altijd die luxe uitstraling van je velvet meubel te behouden, is het onderhoud van de stof ook van belang. Gelukkig heeft velvet stof helemaal niet veel onderhoud nodig. De stof is fijngeweven en door de zachte haartjes aan de bovenkant trekken vloeistoffen niet zo heel snel in de stof.

Als de stof ook nog een waterafstotende behandeling heeft gehad, hoef je je helemaal niet snel zorgen te maken. Wanneer je niet te lang wacht, verwijder je vlekken in een handomdraai. Om de stof er altijd op zijn best uit te laten zien, is het goed om de stof regelmatig te stofzuigen en met een zachte borstel de platgedrukte haartjes weer mooi in vorm te krijgen. 

Bronx71 velvet barkruk mikky taupe 65 78 cm
Velvet fauteuil malaga koper 4
Bronx71 velvet eetkamerstoel logan roze 5

Ontdek onze Velvet Chique collectie

 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd
* Verplichte velden